Wintelre haat vliegroute 1B

  0
  1439
  Bron: Eindhovens Dagblad, donderdag 10 september 2015, Rob Burg, ed.nl

  EINDHOVEN
  Weg met vliegroute 1B. Die boodschap gaven gisteren een paar honderd inwoners van Wintelre mee aan de ‘bazen van het vliegveld’: Joost Meijs en Johan van Soest

  Zelden zal een openbare bijeenkomst in Wintelre zoveel volk op de been hebben gebracht als gisteren de door Leefbaar Wintelre belegde informatieavond over het vliegveld. Gemeenschapshuis De Rosdoek puilde uit. Speciale gasten: directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport en commandant Johan van Soest van de Vliegbasis Eindhoven. In hun kielzog twee hoge ambtenaren van de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu. Het gezelschap waagde zich in het hol van de leeuw: het verzet in het kleine dorp onder de rook van het vliegveld tegen vliegroute 1B is groot. Erg groot.

  Algemeen klonk de roep om die vermaledijde route, die vorig jaar van kracht werd en vooral de inwoners van Veldhoven, Eersel en Steensel verlost van vlieglawaai, van tafel te vegen. Immers, in Wintelre heeft men – anders dan in de andere woonkernen die voorheen met de meeste hinder werden opgezadeld – te maken met een opeenstapeling van lawaai, afkomstig niet alleen van vliegtuigen maar ook van oefenende heli’s, het herriesportterrein de Landsard, proefdraaiende Herculessen en lesvrachtwagens van Defensie. Om van de blaffende honden en de baanvegers op de basis nog maar te zwijgen. Bovendien, zo betoogden gisteravond diverse dorpsbewoners: route 1B vliegt in een bocht om het dorp heen, waardoor het geluid van een opstijgend vliegtuig erg lang – minstens twee minuten – te horen is. Dit in tegenstelling tot de oude route 1A, die een rechtere lijn volgde.

  Bert Kwast, van het ministerie van Defensie, memoreerde de afspraak die aan de Alderstafel is gemaakt om route 1B nog eens nadrukkelijk tegen het licht te houden. „Ik kan u niks beloven, want er is nog geen besluit genomen, maar zeer waarschijnlijk volgt er nog een evaluatie over route 1B.”

  Na algemene inleidingen waarin beide vliegveldbazen hun huid zo duur mogelijk probeerden te verkopen, was het de beurt aan de zaal om vragen af te vuren. En die waren er legio. Heel veel ongenoegen heerst er over vliegtuigen die recht boven woningen, op geringe hoogte, overvliegen. Ook nemen nogal wat vliegtuigen de ‘binnenbocht’ van 1B, waardoor het dorp nog meer geluid over zich heen krijgt. Kolonel Van Soest benadrukte dat mensen de indruk kunnen hebben dat dat gebeurt, ‘maar dat is slechts beleving’. Vliegtuigen vliegen op de automatische piloot en volgen – binnen een bepaalde bandbreedte – zo exact mogelijk de voorgeschreven route. En nooit lager dan toegestaan. „Iedereen is uitgenodigd om op de basis een kijkje te komen nemen, dan kan ik met radarbeelden laten zien dat hun waarneming niet klopt.” Een dame in de zaal trok dat op haar fatsoen. „Laatst denderden er een paar Chinooks laag over. Lijstjes trilden van de muren. Moet u mij eens vertellen of dat beleving of werkelijkheid was!”

  Evaluatie van vliegroute 1b langs Wintelre door het NLR dd 20 feb 2017

  Veel verontrusting is er ook over de uitstoot van ultrafijnstof en kerosinedampen. „Ik zet mijn zolderraam niet meer open”, zei een bewoonster. Elise Zwart (ministerie van Infrastructuur en Milieu) wees op nader onderzoek naar de uitstoot van fijnstof bij Schiphol dat binnenkort uitkomt. „Wellicht levert dat ook bruikbare informatie voor Eindhoven op.”