Weer een succesje genoteerd: milieuorganisaties verhinderen bouw megaparking Eindhoven Airport

    0
    560

    Het Groene Hart Brabant en de Brabantse Milieufederatie hebben een met succes geprotesteerd tegen de bouw van een megaparking bij Eindhoven Airport. De Raad van State heeft nu een streep gezet door de bouwplannen nadat eerder de gemeenteraad van Eindhoven al wel toestemming had gegeven. Directe aanleiding voor het bezwaar is het feit dat er geen natuurvergunning bestaat voor de stikstofuitstoot van twee derde van de ruim 40.000 vluchten van en naar Eindhoven. Dat houdt dus in dat zo’n 26.000 vliegbewegingen onrechtmatig zijn; wat door minister Carola Schouten (ChristenUnie, Natuur) eerder in april dit jaar is bevestigd. Het ED meldt verder dat ‘Eindhoven Airport van het kabinet geen vluchten hoefde te schrappen, maar de tweede luchthaven van Nederland moest wel berekenen of de stikstofuitstoot de afgelopen jaren is toegenomen’. Zie het artikel: https://krant.ed.nl/titles/eindhovensdagblad/7156/publications/10129/articles/1199454/29/2.

    De bezwaren in het kader van klimaat en milieu staan niet op zichzelf. Meerdere milieuorganisaties hebben, net als BVM2 en overige belangengroeperingen, vorige maand samen met duizenden burgers officieel bezwaar gemaakt tegen de Ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050. ‘Het kabinet verzuimt om de overlast en klimaatimpact van de luchtvaartsector voldoende te begrenzen. Sterker nog, elk jaar mogen er duizenden extra vluchten bijkomen. De betrokkenen roepen minister Van Nieuwenhuizen op om haar plannen grondig te herzien en met concrete voorstellen te komen om klimaatschade, geluidsoverlast en luchtverontreiniging aan te pakken.’ Zo staat te lezen op de website van de Brabantse Milieufederatie: https://www.brabantsemilieufederatie.nl/nieuws/natuur-en-milieuorganisaties-maken-met-16-000-mensen-bezwaar-tegen-groei-luchtvaart/.

    Blijf ons volgen voor de ontwikkelingen van de luchtvaart en Eindhoven Airport op deze website of via Facebook: https://www.facebook.com/mindervlieghinder.