Voorstel voor klimaataanpak Eindhoven Airport

    0
    464

    SAF-schatting van de NLR dd 24 sept 2021. Het gaat over eventuele productie in Nederland.

    Ons Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2) werkt binnen het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO). De ervaringen zijn gemengd: binnen LEO porbeert men meestal het goede, maar de ministers (Defensie en I&W) trekken zich er niet genoeg van aan.

    Binnen LEO bestaan werkgroepen. BVM2 heeft de Werkgroep Klimaat voorgesteld. Die begint in rustig tempo met kennismaking en het zoeken van een richting.

    Alternatieven als (hybride) elektrisch en waterstof blijven vooralsnog op korte termijn of onmogelijk of vooral beperkt tot het lichtere werk en de kortere afstanden. De meeste vluchten op Eindhoven vinden plaats met gewone straalverkeersvliegtuigen op afstanden waarvoor voorlopig geen alternatief bestaat.

    Hetgeen betekent dat de kerosine verduurzaamd moet worden. Technisch kan dat met biokerosine en Power to Liquid-kerosine. Van het eerste bestaat nog heel weinig en van het tweede bijna helemaal niets. Dat komt onder andere omdat deze varianten enkele malen duurder zijn, waardoor de luchtvaartmaatschappijen er niet aan willen.

    Deze situatie gaat veranderen, als een recent voorstel van de Europese Commissie (EC) aangenomen wordt. Dat voorstel hoort in Timmermans’ Fit for 55 – pakket.
    Nu is er de RED II-richtlijn, een redelijk stuk werk dat milieu, boden en klimaat wil beschermen maar dat vooral doet met verboden. Maar het stimuleert voor de luchtvaart te weinig wat moet.

    De EC  wil RED II aanvullen met een Europabrede, en met de jaren oplopende, bijmengverplichting: 2% in 2025, 5% in 2030 enz tot 63%. Daarin neemt Power to Liquid-kerosine een steeds grotere plaats in. Dat moet gehandhaafd worden met een boete- en een certificeringssysteem.
    Het voorstel is nog niet afgewerkt in het Europees Parlement.

    Een flink aantal vooruitstrevende  luchtvaartmaatschappijen zeggen dat ze geen crop based biokeroine willen. Dus geen palmolie of sojaolie, maar wel afvalolie en -vet, houtsnippers, de organische fractie van huisvuil, olifantsgras, en dergelijke. Voor die categorie bestaan binnen RED II officiele aanduidingen.

    Dit kan werken, als het goed gebeurt. Tegelijk: hoe scherper de omschrijving, hoe minder biokerosine. Met biokerosine win je de oorlog niet, maar misschien wel de eerste slag. De belangrijkste milieuorganisatie op dit vlak, de groene lobby-organisatie Transport&Environment, is positief-kritisch.

    BVM2-bestuurder Bernard Gerard heeft voor de Werkgroep Klimaat een soort strategische notitie aangeleverd welke kant het volgens hem op zou moeten.

    Belangrijkste advies om een en ander niet te framen als middel om verdere groei van Eindhoven Airport mogelijk te maken, maar als middel om te verduurzamen van de vliegbewegingen die uiteindelijk over blijven.
    Verder wil hij een adequaat certificeringssysteem en handhaving van afspraken.

    Behalve klimaatvoordelen werken SAF’s ook mee aan schonere lucht rond het vliegveld. Ze bevatten geen zwavel en veroorzaken bij verbranding minder roet.

    Dit verhaal is niet compleet, maar het complete verhaal is te lang voor deze site. Wie het hele verhaal na wil lezen, kan terecht op https://www.bjmgerard.nl/strategische-aanzet-voor-de-werkgroep-klimaat-van-leo-over-sustainable-aviation-fuels/ .

    Verbranding van conventionele en GTL-diesel. GTL-brandstof is gemaakt uit aardgas en dus nog steeds fossiel, maar is wel een stuk schoner. SAF’s branden als GTL-brandstof.