Vliegtuig verliest motoronderdelen door explosie boven Limburg: ‘Ik hoorde knallen en zag vuur’

  0
  471
  Stuk staal door autodak na explosie in motor vrachtvliegtuig na start van Maastricht Aachen Airport op 20 feb 2021 (AlgD)

  Een vliegtuig dat zaterdagmiddag is vertrokken vanaf Maastricht Aachen Airport is na het opstijgen onderdelen van de motor verloren als gevolg van een explosie of meerdere explosies in een van de motoren. Metaaldelen vielen naar beneden en beschadigden onder meer auto’s in de omgeving van Meerssen. Minstens twee personen raakten gewond. ‘Ik hoorde knallen en zag vuur uit de motor’. 

  Algemeen Dagblad_Redactie Limburg/Kees Graafland/Tim van Rodijnen 20 feb. 2021

  www.ad.nl/dossier-instagram/vliegtuig-verliest-motoronderdelen-door-explosie-boven-limburg-ik-hoorde-knallen-en-zag-vuur~a84f6a1d/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&fbclid=IwAR2sylzibB8d-yMkXqTArFe5BUG46uRNwgjIipZIiyhCNHmOoNllKzdxqLo

  De Veiligheidsregio Limburg-Zuid meldde het incident iets voor vijven. Kort na het opstijgen kreeg het vliegtuig problemen met een van de vier motoren, die vermoedelijk vlam vatte en daardoor is geëxplodeerd. Het gaat om een Boeing 747 400 vrachtvliegtuig dat rond 16.10 uur vertrok vanaf Maastricht Aachen Airport met als bestemming de luchthaven JFK in New York. Volgens de woordvoerster van het vliegveld liep het vliegtuig zelf geen gevaar. ,,Het kan prima op één motor door vliegen”, zei ze.

  Door de explosie is in de omgeving van Meerssen een aantal metaaldelen naar beneden gevallen. Diverse auto’s en woningen raakten beschadigd. Een brandweerwoordvoerder meldt dat een brokstuk is neergekomen op een oudere vrouw, die daardoor licht letsel opliep. Ook een kind raakte lichtgewond. Het kind kreeg brandwonden aan de handen toen het een brokstuk wilde oppakken en is ter plaatse behandeld. ,,Veel mensen zijn geschrokken in Meerssen, omdat ze het vliegtuig met brandende motor zagen overvliegen”, aldus de woordvoerder van de brandweer. Volgens de veiligheidsregio is een gewond persoon naar een nabij liggend ziekenhuis gebracht. 

  ,,De mensen in Meerssen zijn enorm geschrokken”, zei burgemeester Mirjam Clermonts zaterdagavond. ,,Op een dag als vandaag waren er heel veel mensen buiten met dit mooie weer. Ze hebben dit heel intens beleefd. De schrik zit er goed in.”


  De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat vandaag met een team naar Luik voor een eerste onderzoek aan de Boeing 747-400 die gisteren boven Meerssen in de problemen kwam, zo meldt 1Limburg. ,,We zijn zaterdag meteen begonnen met het verzamelen van brokstukken en gaan nu ook bij het vliegtuig zelf kijken”, aldus een woordvoerster van de raad. (Redactie Limburg 21 feb. 2021)