Veel discussie over vliegveld bij bespreking Eindhovens klimaatplan

    0
    101

    Eindhoven maakt elke vijf jaar een nieuw Klimaatplan en, nu alweer, het derde plan in successie noemt de ambities voor de jaren 2026 t/m 2030. Het is een plan van de gemeente Eindhoven en blijft dus binnen de gemeentegrenzen.
    Het plan is te vinden op vindplaats Eindhovens Klimaatplan III 2026-2030 .

    Ten opzichte van 1990 wil de gemeente Eindhoven de broeikasgasemissies in 2030 met minstens 55% teruggedrongen hebben, en in 2050 met minstens 95% . Dat laatste is in zoverre al weer achterhaald dat de Europese Klimaatwet in 2050 op 0 uitstoot wil zitten en daarna op negatief. Deze hogere wet gaat voor en daarmee zit Eindoven voor 2050 ook op 0% emissie van broeikasgassen.
    Die emissies moeten afnemen terwijl de stad sterk groeit vanwege de economische boost (o.a.vanwege ASML). Dat maakt het extra uitdagend.

    BVM2-secretaris Bernard Gerard heeft (zoals in de recente Nieuwsbrief al aangekondigd) ingesproken op het plan. Hij deed dat namens Milieudefensie Eindhoven en, voor zover het over het vliegveld ging, ook namens BVM2.
    Wie het volledige betoog wil zien, kan dat vinden op https://www.bjmgerard.nl/inspraak-bij-het-eindhovens-klimaatplan/ . Op deze plek wordt alleen het vliegveldaspect besproken.

    Het Klimaatplan III 2026 – 2030 is een alleszins verdienstelijk plan met één opvallend manco, namelijk dat Eindhoven ineens geen vliegveld lijkt te hebben. Dat is overigens niet omdat de gemeente voorsorteert op een eventueel vertrek van het vliegveld, maar (misschien) meer omdat het niet zo goed uitkomt.

    Het vliegveld is namelijk de grootste afzonderlijke bron van broeikasgasemissies in de gemeente Eindhoven. In deze BVM2-kolommen is dat al eerder besproken op https://bvm2.nl/eindhoven-airport-grootste-bron-van-broeikasgassen-in-de-gemeente-eindhoven/ , maar in de gemeenteraad nog niet.

    Bij de behandeling in de raadscommissie op 03 juni 2025 zei  Bernard Gerard, voor zover dat over het vliegveld ging:

    In dit plan heeft Eindhoven geen vliegveld. Daarmee blijft de olifant in  de klimaatkamer onbenoemd, want het vliegveld is met 28,5% veruit de grootste bron van broeikasgassen in onze gemeente. Dat is meer dan het totale wegverkeer op het onderliggende wegennet. Vooralsnog gaat deze hoeveelheid CO2 niet of nauwelijks omlaag. Toch heeft deze raad een  motie aangenomen  dat de gemeente zich als aandeelhouder van het vliegveld activistisch moet opstellen.
    Minder broeikasgas betekent minder vliegbewegingen – iets waaraan de regio vanwege de woningbouwmogelijkheden sowieso dringend behoefte heeft.
    Ik roep u als gemeenteraad op om dit klimaatplan  aan te vullen met een streven naar een flinke krimp van het aantal vliegbewegingen. BVM2 noemt 25000 a 30000.

    ( bron Climate Trace gemeente Eindhoven met sectoren  )

    Vooral over het vliegveld werd in de erop volgende eerste termijn veel gesproken, want eigenlijk bijna niemand snapte waarom dat niet in het Klimaatplan voorkwam.
    Wethouder Thijs verdedigde zich door te stellen dat de gemeente Eindhoven zich aan het advies-Van Geel gebonden achtte, dat nu geëvalueerd werd. Beetje slap, want eventueel had ook dat in het Klimaatplan kunnen staan.
    Maar de evaluatie zal uitwijzen dat er van de klimaateisen in het advies-Van Geel in de vorm van bijmengpercentages synthetische kerosine, tot nu toe niets terecht komt – en in de nabije toekomst waarschijnlijk ook niet.