Substitutiestudie vliegtuig door trein-studie KiM voor Eindhoven Airport niet relevant

  0
  189

  Het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) is een gerespecteerd, aan de overheid gelieerd, maar zelfstandig onderzoeksinstituut op mobiiteitsgebied.

  Stond in de krant: het KiM heeft in okt 2023 een studie gepubliceerd naar de mate waarin de trein in 2030 en 2040 het vliegtuig kan vervangen op 13 bestemmingen binnen 800km afstand. Het KiM neemt in het hiertoe strekkende computermodel mee kortere treinreistijden, en hogere treinfrequenties, en in een optimistische variant minder transferperikelen van vliegtuig naar trein of omgekeerd, en 20% goedkopere treintarieven.
  In het optimistische scenario komt het KiM in 2030 op een vervanging van vliegtuig door trein van 17% van het opgetelde aantal reizen naar deze 13 bestemmingen, en in 2040 op ca 22%.

  Het KiM neemt ook enkele dingen niet mee, zoals dat door oplopende belastingen, ETS en synthetische lerosine het vliegen vanzelf duurder zal worden, en ook dat de organisatie van het internationale treinverkeer sterk verbeterd kan en moet worden. Verder neemt het KiM een vervoerswijze als bijvoorbeeld Flixbus niet mee.

  Het KiM verhaal speelt vooral rond Schiphol, en een klein beetje rond Rotterdam-Den Haag Airport, en niet rond Eindhoven Airport omdat a) Eindhoven slechte internationale treinverbindingen heeft en b) Eindhoven Airport vooral middenafstandsvluchten heeft (> 800km) .

  Het KiM-verhaal is dus niet direct relevant voor Eindhoven Airport, maar wie zich er vanuit een bredere interesse toch in wil verdiepen, kan terecht op https://www.bjmgerard.nl/kim-studie-naar-vervanging-vliegtuig-door-trein-kent-enkele-zwakten/ .