
De startup Clearwings ( https://www.clearwings.nl/ ) wil een ombouwpakket ontwikkelen waarmee vliegtuigmonteurs zelf de benzinemotor van een klein vliegtuig kunnen vervangen door een elektromotor met batterijen. Dat ‘retrofitten’ kan, mits men enkele voor de hand liggende voorzorgsmaatregelen neemt, zoals dat de massa en de massaverdeling van de elektrische versie dezelfde is als die van het oorspronkelijke fossiele vliegtuigje.
De startup experimenteert momenteel met een Cessna 150 op Kempen Airport bij Budel. Dat vleigtuigje wordt veel gebruikt voor trainingsdoeleinden en recreatief vliegen.
op Kempen Airport is ook het contactadres.
Bij de ontwikkeling wordt samengewerkt met het studententeam Falcon van de TU/e ( https://falconea.nl/ ).
Op dit moment heeft het prototype alleen nog rondgetaxied. Men verwacht in 2025 de eerste vlucht.
De ombouw heeft, volgens de initiatiefnemers, enkele voordelen.
- Er zijn geen uitlaatgassen meer (en dus ook geen looddepositie meer bg )
- Het zou stiller zijn (een benzinemotor + propeller maakt meer geluid dan een elektromotor + propeller (als het tenminste dezelfde propeller is – de website geeft hier geen specificaties bg)
- Omdat stroom (op dit moment) goedkoper is dan brandstof, liggen de totale gebruikskosten de helft tot driekwart lager
- De investering is na een kleine 700 vlieguren terugverdiend
- Voor de piloot verandert er niet veel. Alleen de display is anders.
Nadeel is dat je er korter mee kunt vliegen. Met benzine blijft het toestel bijna vier uur in de lucht, elektrisch is dat anderhalf tot twee uur. Maar dat verschil wordt kleiner, aldus de directie, omdat de batterijen beter worden.
Verder is een nadeel ( bg ) dat er weer meer belasting op het stroomnet wordt gelegd.
De initiatiefnemers hopen op de langere termijn bij te dragen aan lijnverbindingen op kleinere vliegvelden, waarvan er in de wereld duizenden liggen die nu vaak nauwelijks gebruikt worden. Als voorbeeld worden landen als Noorwegen en Nieuw-Zeeland genoemd.
Een wat uitgebreider verhaal over het onderwerp is te vinden op https://deingenieur.nl/artikelen/startup-maakt-vliegtuigjes-elektrisch-met-ombouwpakket .
Op vliegveld Eindhoven is de ontwikkeling vooral relevant voor de Eindhovense Aero Club Motorvliegen , die op het vliegveld met fossiele sportvliegtuigjes rondvliegt, waarvan een deel nog op loodhoudende vliegtuigbenzine. (De Eindhovense Aero Club Motorvliegen huurt rechtstreeks van Defensie en heeft geen relatie met Eindhoven Airport).
Als de leden van de club, bij gelijkblijvende overige omstandigheden, allemaal elektrisch zouden gaan vliegen, zou dat een bescheiden verbetering van de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast betekenen.
Zie hierover ook https://bvm2.nl/gs-noord-brabant-willen-verbod-op-loodhoudende-vliegtuigbenzine/ .

Links werktuigbouwer Alfredo Cana Grisolia van het studententeam, en rechts Kshitij Dadhekar, initiatiefnemer van Clearwings. Foto: Clearwings