
( https://www.clo.nl/indicatoren/nl028708-geluidsbelasting-rond-schiphol-2000-2018 )
Schiphol
Schiphol dicteert wat er in een veel groter gebied dan de luchthaven zelf op de grond wel en niet mag gebeuren: waar wel en geen woningen mogen komen, wel en geen windturbines, enzovoort. Fotograaf Theo Baart en journalist en stadsonderzoeker Tijs van den Boomen hebben onderzoek gedaan naar de ruimtelijke impact van Schiphol op de grond, en dat neergelegd in een boek ‘Leven onder het luchtruim’. Informatie over het boek, en de mogelijkheid om het te bestellen, zijn te vinden op http://www.tijsvandenboomen.nl/leven-onder-het-luchtruim/ . Nader commentaar van Ven den Boomen op http://www.tijsvandenboomen.nl/niet-de-economie-maar-de-politiek-bepaalt-of-schiphol-mag-groeien/ .
Een van de probleem die Schiphol nu bijvoorbeeld veroorzaakt, is dat de werkgelegenheid steeds in een ander gebied groeit als waar de nieuwe woningen komen. Met alle woon-werkverkeer als gevolg. Gemeenten mogen in grote gebieden geen woningen bouwen.
De journalisten hebben een soort experimentele planologie ontwikkeld door op allerlei locaties rond te fietsen, en daarbij fotoreportages te maken. Ze hebben zoveel mogelikj beleidsbeïnvloeders meegenomen. Door ter plekke te kijken zijn ook subtiele of tegenstrijdige gevolgen in beeld gebracht. Het boek en de website geven ook wandelroutes voor wie de ervaringen zelf wil opdoen.
Zodoende komt men tot de conclusie dat bijvoorbeeld sluiting van de Aalsmeerbaan de blokkade op ca 70.000 nieuwe woningen zou opheffen. Sluiting van de Buitenveldertbaan zou idem 7500 nieuwe woningen mogelijk maken.
Reductie van het aantal vliegbewegingen van 500.000 naar 350.000 zou de sluiting van minstens één en mogelijk twee banen mogelijk maken. De hubfunctie van Schiphol komt niet wezenlijk in gevaar en het aantal bestemmingen zou met slechts 8% dalen (aldus SEO).
Eindhoven
Nu is Schiphol Eindhoven Airport niet. Voor Schiphol geldt aparte, en uiterst ingewikkelde, regelgeving maar iedereen die er mee te maken heeft knettergek van wordt. Rond Eindhoven Airport is de regelgeving veel simpeler (ook al heeft de vliegbasis een militaire functie die Schiphol niet heeft). En Eindhoven Airport is met 41.500 vliegbewegingen gewoon veel kleiner dan Schiphol. Het voert daarom te ver om het werk van Baart en Van den Boomen op deze site uitvoering te bespreken.
Maar toch.
Ook de geluidstrog van Eindhoven Airport domineert de woningbouwmogelijkheden in de omgeving.
Wil men een mentale gedachtensprong maken van Schiphol naar Eindhoven, dan kan men het beste uitgaan van het lichtblauwe gebied in de Schipholafbeelding, Dat is het gebied waarbinnen de jaargemiddelde geluidssterkte 48 dB(A) Lden of meer is. Bij de militaire vliegbasis Eindhoven is dat ongeveer te vergelijken met de 20Ke-contour (die in een grijs verleden ook voor de civiele luchthaven Schiphol gold).
Het lichtblauwe gebied rond Schiphol is ca 770km2 groot, idem rond Eindhoven (hieronder) volgens een ruwe schatting ca 110km2

In het Alders-dictaat uit 2010 is mondeling afgesproken dat er geen grootschalige woningbouw zal plaatsvinden binnen de 20 Ke-zone (maar dat is niet in formele wetgeving verwerkt). Vandaar dat de woningbouwlocaties allemaal net buiten dit gebied liggen.
Let wel dat deze contouren de norm zijn die mag. In werkelijkheid werd de kleinere 35Ke – 56dB(A) Lden in 2019 overschreden (en dus de 20Ke-contour naar alle waarschijnlijkheid ook). De discussie daarover loopt nog steeds.
Het zou bijvoorbeeld interessant zijn in welke mate de nieuwe wijk Ter Veld (in het kaartje Eindhoven Castiliëlaan) net binnen of net buiten de 20Ke-zone ligt. Misschien moest men in onze regio ook maar eens experimentele planologie gaan doen.
Zie ook https://bvm2.nl/bvm2-en-achterban-in-knegsel-willen-krimp-vliegveld/ en https://bvm2.nl/bvm2-verbaasd-over-woningbouw-op-het-kantorencluster-van-bedrijventerrein-flight-forum/ en https://bvm2.nl/who-geluidsadvies-heeft-grote-gevolgen-voor-woningbouwlocaties-rond-vliegveld/ .