Vliegen met lege kisten?

  0
  776

  Het Coronavirus heeft soms merkwaardige gevolgen. Dat meldde de regionale nieuwsorganisatie NH Media ( www.nhnieuws.nl/nieuws/263388/lege-vluchten-toch-de-lucht-in-voorkomen-dat-ze-landingsrechten-verliezen )

  Er worden op Schiphol vanwege het virus heel veel bestemmingen niet meer bediend.

  Starts en landingen worden echter verdeeld op basis van (tijd)slots. Die worden toegekend door een min of meer onafhankelijke slotcoördinator.
  Als luchtvaartmaatschappijen hun slots voor minder dan 80% gebruiken, mag de slotcoördinator die afpakken. Maar Schiphol zit tjokvol en daarom zijn slots op Schiphol goud waard.
  Daarom starten en landen er nu met regelmaat lege vliegtuigen op Schiphol.

  Mminister van Nieuwenhuizen gaat (mede op verzoek van de Tweede Kamer) de Europese Commissie vragen om de strenge regels tijdelijk op te schorten.

  Update dd 11 maart 2020:

  De Europese Unie versoepelt in verband met de uitbraak van het coronavirus tijdelijk de regels rond het gebruikt van slots. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dinsdag 10 maart bekendgemaakt. De maatregel moet voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen met lege vliegtuigen moeten vliegen om slots te behouden.

  De Europese Commissie komt nu met wetgeving die de druk op de luchtvaartmaatschappijen moet verlichten. Die moet vervolgens nog worden goedgekeurd door het Europarlement en de Raad. De Commissie roept op tot snel handelen zodat de wetgeving snel in werking kan worden gesteld.