PvdA-vragen in Eindhoven over geluid van Eindhoven Airport

  0
  282

  Het Eindhovense gemeenteraadslid Murat Karatas (PvdA) heeft op 17 januari 2023 vragen gesteld over het geluid van Eindhovne Airport. In de inleiding op zijn vragen schetst hij het beeld, zoals dat ook bij BVM2 gehoord wordt (zie Een nieuwe “vergissing” van Eindhoven Airport.). De tekst geeft het probleem goed weer.
  Kort gezegd wil Karatas dat het Eindhovense College van B&W een positie inneemt in deze problematiek. Dat is een goede intentie.

  De vragen van Karatas staan hieronder afgedrukt.

  Opstijgend vliegtuig bij Eindhoven Airport

  Update

  Deze vragen zijn inmiddels beantwoord.
  Kortheidshalve geven we hier een artikel van de lokale omroep Studio040, waarin een reactie van BVM2-voorzitter Scheffers. Zie desgewenst https://studio040.nl/nieuws/artikel/staatssecretaris-beloont-luchthaven-voor-overschrijding-norm-geluidsoverlast .

  Staatssecretaris beloont luchthaven voor overschrijding norm geluidsoverlast

  Eindhoven Airport wordt beloond voor het overschrijden van de norm van geluidsoverlast. Die overschrijding wordt namelijk gehanteerd om de nieuwe norm voor geluidsoverlast vast te stellen.

  Het Eindhovense stadsbestuur laat weten dat de staatsecretaris van Defensie samen met de minister van Infrastructuur en Waterstaat, hebben bepaald dat de luchthaven de eerdere wettelijke norm voor geluidsoverlast niet hoeft te hanteren in de nieuwe vergunningaanvraag. In plaats daarvan wordt de daadwerkelijke geluidsoverlast die de luchthaven veroorzaakte genomen als norm.

  Wim Scheffers van omwonendenvereniging BVM2 wordt moedeloos van het besluit van de staatssecretaris. “Het is duidelijk dat dit tegen de afspraken ingaat. Het rapport van Pieter van Geel is duidelijk, en daar kon iedereen zich in vinden. Wat er nu gebeurt is dat Eindhoven Airport toch steeds wat ruimte smokkelt, en dat gebeurt blijkbaar in samenspraak met het ministerie.”

  Daardoor probeert Eindhoven Airport ondanks het Rapport van Van Geel, toch nog te groeien, zo meent Scheffers. “Het klopt dat de luchthaven al aan het maximaal aantal vliegbewegingen per jaar zit. Ze gaan echter steeds zwaardere vliegtuigen inzetten waardoor de overlast toch toeneemt.”

  Civiele procedure

   Of BVM2 stappen gaat ondernemen tegen de luchthaven kan Scheffers niet zeggen. “We hebben binnenkort een bestuurlijk overleg, daarin zullen we bespreken of we een civiele procedure gaan starten. Zoiets kost veel tijd en moeite, terwijl je maar moet afwachten of de luchthaven zich na een mogelijke uitspraak wel aan de afspraken gaat houden”, aldus Scheffers.

  Eindhoven Airport laat weten zich niet te kunnen vinden in de raadsvragen van de PvdA. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat er in 2022 geen overschrijding van de geluidsoverlastnorm heeft plaatsgevonden.