Waterschap De Dommel heeft bij de gemeente en de vliegbasis gemeld dat in de nabij het vliegveld gelegen recreatieplas De Landsard PFAS is gevonden. Dat stond in het Eindhovens Dagblad van 28 aug 2024 ( https://www.ed.nl/eindhoven/pfas-gemeten-in-recreatieplas-bij-vliegbasis-eindhoven-gemeente-geeft-negatief-zwemadvies~a597acc8/ ).
De Landsard is officieel geen zwemwater, maar er wordt in praktijk wel gezwommen
Het Waterschap onderzoekt actief de omgeving van het vliegveld op PFAS, omdat dit bij andere vliegvelden een probleem is gebleken. De PFAS zat o.a. in blusschuim van de diverse vliegveldbrandweren. Het is onbekend in hoeverre er op en rond vliegbasis Eindhoven een PFAS-probleem is, maar de gedachte dat een dergelijk probleem bestaat ligt voor de hand. Vandaar het onderzoek van het Waterschap.
Het is onduidelijk hoe het PFAS in De Landsard terecht is gekomen.
Als het inderdaad PFAS van het vliegveld is, moet dat via de lucht of via het grondwater in De Landsard zijn gekomen. Er stroomt geen beek door de plas, de Landsard is een oude zandafgraving. Als het PFAS via de lucht of het grondwater in De Landsard terecht is gekomen, is dat een aanduiding van een groot probleem.
Er stroomt in een andere richting wel een beekje over het vliegveldterrein, de Ekkersrijt, en in het verleden is daar al eens de-icing vloeistof in terecht gekomen ( https://bvm2.nl/ehvairport-wordt-niet-strafrechterlijk-vervolgd-na-lozing-de-icing-vloeistof/ en van daar af verder terug ).
Het is niet bekend of er ook onderzoek naar PFAS in de Ekkersrijt gedaan is.
Maar PFAS-stoffen zitten ook in bijvoorbeeld smeerolie ( https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352186420307240).
De Landsard is een herriesportterrein (motorcross, jetski, karting). Ook best denkbaar dat de PFAS afkomstig is uit het eigen bedrijfsmodel.
Nader onderzoek is nodig. Mogelijk geeft het type aangetroffen PFAS nadere duidelijkheid.