Op 30 augustus 2024 is op deze site een voorlopige tekst afgedrukt naar aanleiding van een artikel in het Eindhovens Dagblad over hoge PFAS-concentraties in De Landard. Deze tekst eindigde met de passage dat nader onderzoek nodig is.
Inmiddels hebben we het oorspronkelijke onderzoek ontvangen, waarop het Eindhovens Dagblad zich gebaseerd heeft, en dat geanalyseerd. Dat maakt een betere en uitgebreidere tekst mogelijk.
Onderstaand artikel vervangt de eerdere tekst van 30 augustus, die weggehaald is.
PFAS gevonden in recreatieplas De Landsard (update)

Vooraf
Waterschap De Dommel heeft bij de gemeente en de vliegbasis gemeld dat in de nabij het vliegveld gelegen recreatieplas De Landsard PFAS is gevonden. Dat stond in het Eindhovens Dagblad van 28 aug 2024 ( https://www.ed.nl/eindhoven/pfas-gemeten-in-recreatieplas-bij-vliegbasis-eindhoven-gemeente-geeft-negatief-zwemadvies~a597acc8/ ).
De Landsard is officieel geen zwemwater, maar er wordt in praktijk wel gezwommen.
Het Waterschap onderzoekt actief de omgeving van het vliegveld op PFAS, omdat dit bij andere vliegvelden in den lande een probleem is gebleken. De PFAS zat o.a. in blusschuim van de diverse vliegveldbrandweren. In hoeverre er op en rond vliegbasis Eindhoven een PFAS-probleem is, en in hoeverre het vliegveld daaraan schuldig is, is nog in onderzoek.
PFAS is een verzamelnaam voor vele duizenden verbindingen die in de meest onverwachte producten zitten of bij de productie daarvan vrijkomen. Het eindproduct is dan vaak Teflon. Het betekent Per (en Poly) Fluor Alkyd Substances.
Blusschuim bevat vaak PFAS-stoffen omdat die het blusschuim beter doen werken. Met name bij felle vloeistofbranden is het moeilijk een alternatief te vinden (hoewel het vervangingsproces inmiddels al wel in gang is). De inzet van PFAS-houdend blusschuim is vanuit brandweerstandpunt dan ook logisch. ( https://www.brandweernederland.nl/schuiminzet-en-alternatieven-als-bronbestrijding-bij-brand-en-ibgs/ )
De twee meest voorkomende stoffen uit de PFAS-familie zijn PFOS en PFOA (waarbij O voor Oktaan staat, een keten met acht koolstofatomen).
Voor deze twee stoffen bestaat inmiddels een normering.
De enige fabrikant van brandblussers in Nederland is de firma Saval. Documentatie van Saval leert het volgende m.b.t. blusschuim ( www.saval.nl/kennisplatform/tijdlijn-fluorhoudend-blusschuim ):
Tot 2011 gebruikte de brandweer PFOS. In dat jaar werd de stof verboden.
Daarna werd overgestapt op PFOA. Die stof verkeert inmiddels ook in een verbodstraject dat dd 04 juli 2025 in een algemeen verbod uit zal monden.
Alternatieve PFAS-soorten (met name die met 6 C-atomen) zitten in een traject dat op langere termijn tot een verbod of sterke beperking gaat leiden. Voor dit artikel zijn deze stoffen niet van belang.

De meting
Het Waterschap heeft het nemen van monsters neergelegd bij waterschapslaboratorium Aquon, dat op zijn beurt de analyse van de monsters neergelegd heeft bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, omdat die lage detectiegrenzen kan bereiken.
Aquon beschrijft het systeem als volgt.
Ten westen van het vliegveld (op de kaart gemakkelijk te herkennen aan de ZW-NO startbaan) stroomt het beekje Ekkersrijt. Ten westen van dat beekje ligt de oude zandafgraving Landsard. De Ekkersrijt loopt uiteindelijk langs de Noordrand van Eindhoven en komt in de Dommel uit (en die weer in de Maas).
Vanaf het westen stroomt er een stroompje uit landbouwgebied ER29, en aan de noordkant een stroompje ER32 dat vanaf het vliegveld komt.
De Landsard-plas ontvangt o.a. via een pijpleiding hemelwater van de banen van het vliegveld. Verder is de plas een regenwaterbuffer voor de grotere omgeving.
Vanuit de plas wordt via een duiker water uitgelaten op de Ekkersrijt.
Aquon heeft (bij nat weer) zeven monsters genomen: één in de plas (aan de kant van het vliegveld), en in de Ekkersrijt één bovenstrooms van het systeem, een ter plekke van het landbouwstroompje ER29, een ter plekke van waar het water uit De Landsardplas instroomt, een ter plekke waar het vliegveldstroompje ER32 instroomt, en twee benedenstrooms in Eindhoven (Parijslaan en waterpartij Achtse Barrier).
De resultaten voor het oppervlaktewater:

Wat extra toelichting hierop
- Normen en richtwaarden staan in de onderste drie regels
- GenX is een code voor een stof met een ingewikkelde naam, die in praktijk alleen maar als grondstof in een nieuw Teflonprocedé in de chemische industrie gebruikt wordt. Dit is hier niet relevant.
- Alle getallen zijn in ng/l (nanogram per liter)
- De PEQ is een voorlopige constructie van het RIVM om in mengsels van PFAS-stoffen alles om te rekenen naar alsof het PFOA is. Men kan dit het beste voor kennisgeving aannemen
- Het RIVM analyseert PFAS-concentraties in oppervlaktewater voor enkele gebruiksdoelen van dat water, waaronder de genoemde. Overigens mag men in De Landsard officieel niet zwemmen, en de Ekkersrijt zelf wordt voor geen enkel doel gebruikt. Je moet er niet vissen, maar bij ons weten doet niemand dat.
- Paradijslaan moet Parijslaan zijn
- De Ekkersrijt voedt de waterpartij Achtse Barrier
- Het getal 177 (PFOS Landard) betekent dat de norm 177/0.65 = 275 * overschreden is
- Bijna alle metingen betreffen eenmalige momentopnames bij nat weer. De meting bij de Parijslaan is op een ander moment, en dus in andere omstandigheden, gedaan. De waterpartij Achtse Barrier is twee maal gemeten.
- Water dat niet via genoemde stroompjes in de Ekkersrijt komt, is niet in beeld (bijvoorbeeld als de Ekkersrijt grondwater draineert)


Ekkersrijt ten N vliegveld
Wat analyses.
- Bij PFOA ziet men geen schokkende dingen (uiteraard is elke nanogram teveel). Typisch is dat de concentratie bovenstrooms van het vliegveld het grootste is.
- De problematiek betreft ten duidelijkste PFOS
- Het hele systeem is verziekt met PFOS
- PFOS is bovenstrooms van het vliegveld het laagste
- Eerst voegt de landbouw PFOS toe, dan de duiker uit Landsard, en dan het vliegveld
- De concentratie in De Landsard-plas is een orde van grootte meer dan die van het systeem als geheel.
Bij de genoemde zes Ekkersrijtpunten, alsmede een extra punt nabij de uitstroom van de vliegveldstroom, zijn ook waterbodemmonsters genomen (vijf per punt).
Dat leidt voor PFOA niet tot sensationele uitkomsten (rond de detectiegrens).
PFOS wordt in goed meetbare concentraties gemeten in concentraties die ruwweg een orde van grootte hoger liggen dan die van PFOA. Met name de waterbodem na de duiker uit De Landsard, en in mindere mate bij en na de uitstroom van de vliegveldstroom E32, zou na eventueel uitbaggeren niet zomaar voor iets anders gebruikt kunnen worden, of zou zelfs moeten worden afgevoerd.
De schuldvraag
Het meetrapport beperkt zich puur tot een weergave van feiten en doet geen uitspraak over de onderliggende dynamiek. Verder: zoals gezegd, is het een momentmeting.
Voorzichtigheid is gepast en nader onderzoek is nodig.
Een onderzoeksvraag is waarom er zo’n opvallend verschil in gedrag is tussen PFOA en PFOS.
Een conclusie lijkt te zijn, dat PFOS een systeemprobleem is met de achtergrond, de landbouw, de Landsard en het vliegveld als actieve oorzaken. In het geval van het vliegveld zou dat oud blusschuim kunnen zijn. Het is feitelijk eerder gebeurd dat er vervuiling van de startbaan in de Ekkersrijt terecht gekomen is, namelijk de-icing vloeistof ( https://bvm2.nl/ehvairport-wordt-niet-strafrechterlijk-vervolgd-na-lozing-de-icing-vloeistof/ . Op basis van deze meting valt niet uit te maken of het vliegveld (heden of verleden) bijdraagt/bijdroep aan de PFOS-achtergrond.
Dit verdient een nader onderzoek.

Karten op De Landsard
Men zou verwachten dat als er voortdurend water De Landsard instroomt en uitstroomt, er op de lange duur grofweg een evenwicht zou moeten bestaan tussen de inkomende, de aanwezige en de uitstromende concentraties. Dat is ten duidelijkste niet het geval.
De Landsard is een herriesportterrein met motorcross, jetski en karting. Wat zou kunnen is dat De Landsard een vervuilingsbron in eigen recht is. Bijvoorbeeld in smeerolie, coatings en auto-onderdelen zitten PFAS-stoffen ( https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352186420307240 en https://www.researchgate.net/publication/341817346_A_pilot_study_of_per-_and_polyfluoroalkyl_substances_in_automotive_lubricant_oils_from_the_United_States en https://www.nature.com/articles/s41545-023-00274-6 en https://www.chemours.com/en/-/media/files/corporate/pfas/fluoropolymers-automotive-fact-sheet.pdf?rev=9de3d4743af441618675ddc90f7f8f8b&hash=F27A561A2EE81D466F5FA5C98AC2C3CA ).
Een vervolgstudie naar herriesportterrein De Landsard als bron van PFAS-stoffen, met name PFOS, verdient nadrukkelijk de aandacht.
Update dd 06 maart 2025

Tijdens het informatieve deel van het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) van 06 maart 2025 is de PFAS-problematiek aan de orde geweest. Dat werd een tamelijk algemeen verhaal, met weinig nieuwe en geen schokkende informatie. Spreker was Rik Holleman van het Rijksvastgoedbedrijf.
Defensie heeft een projectorganisatie opgezet voor zijn luchthavens. Daarin vinden voorspelbare werkzaamheden plaats als een onderzoek naar bodem, oppervlaktewater en regenwaterafvoer. Een en ander moet nog in 2025 tot producten leiden, zoals een oordeel over het nut en de uitvoerbaarheid van bodemsanering.
Desgevraagd werd gemeld dat er na de Herculesramp in 1996, waar overvloedig met blusschuim is gespoten, op die plel een bodemsanering heeft plaatsgevonden. Die was gericht op olie en kerosine, maar waarschijnlijk is er, zonder het toe te weten, ook PFAS/PFOS afgegraven (die problematiek speelde in 1996 nog niet).
Naar verluidt, is de vervuilde grond afgevoerd naar een mijn schacht in Duitsland.

De drie vormalige PFAS-locaties: de brandweerkazerne, de blusbak en de locatie van de Herculesramp uit 1996 .
Eveneens desgevraagd, meende woordvoerder Holleman te weten dat er geen risico voor de bevolking bestond, omdat er geen blootstelling aan water uit de Ekkersrijt (en daarna de Dommel) bestond. Dat kan kloppen: ook zonder PFAS is consumptie uit deze wateren al niet aan te raden vanwege ander gif (zie eventueel https://www.bjmgerard.nl/kaderrichtlijn-water-zal-in-2027-niet-gehaald-worden-en-waar-komt-die-arseen-en-kobalt-vandaan/ ).
Tenslotte meende de woordvoerder, op gezag van de gemeente Eindhoven, dat het huidige gebruik van de Landsardplas (jetski’s en crossen en zo) niet zelf de oorzaak van de hoge PFAS-concentraties in de plas waren. Dit klinkt niet aannemelijk.