Onderzoek naar verbod op tickets richting risicogebied

  0
  601

  Luchtvaartnieuws schrijft over de wens van de Tweede Kamer om te onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen vliegtuigmaatschappijen die voor een habbekrats tickets naar code oranje gebieden op de markt dumpen. Hieronder de tekst en een bijbehorende eerdere tekst.


  29 september 2020

  DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft een voorstel aangenomen van GroenLinks om te onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen vliegtuigmaatschappijen die voor een habbekrats tickets naar code oranje gebieden op de markt dumpen. 

  De partij wil graag dat onderzocht wordt of het dumpen van tickets en reclame maken voor reizen naar code oranje gebieden verboden kan worden en kreeg de meerderheid van de Tweede Kamer achter zich.

  “Terwijl iedereen weer te maken krijgt met strenge maatregelen, kun je wel naar Madrid vliegen voor 5 euro. Volstrekt verwerpelijk. We moeten snel kijken of we hier een eind aan kunnen maken”, aldus Kamerlid Suzanne Kröger.

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf in de Tweede Kamer aan dat vrijwillige instrumenten niet werken omdat Ryanair niet geneigd zou zijn te luisteren. GroenLinks wil daarom niet alleen in gesprek met de reisbranche maar ook kijken of de wet uitkomst kan bieden.

  Dumpprijzen
  Buitenlandse Zaken adviseert om geen vakantiereizen te ondernemen naar code oranje gebieden. Toch worden er veel tickets en reizen aangeboden naar deze gebieden, vaak voor lage prijzen. Het RIVM noemde onder meer jongeren die naar Spanje en Frankrijk reizen als bron voor nieuwe coronagevallen. GroenLinks vindt dat bedrijven hun verantwoordelijkheid ontlopen en het beleid van het kabinet actief ondermijnen wanneer zij reizen naar code oranjegebieden blijven adverteren..

  Omdat juridische middelen nog onderzocht worden, stelt GroenLinks voor dat de regering ondertussen in gesprek gaat met de vlieg- en reisbranche over het stoppen met promoten van reizen naar risicogebieden. Ook moet de reiziger beter worden voorgelicht door bijvoorbeeld pop-ups bij boekingssites. 


  24 september 2020

  DEN HAAG – Minister Van Nieuwenhuizen gaat vakantievluchten naar gebieden waar code oranje geldt niet verbieden. Ze wil wel de vluchten naar vakantiebestemmingen met veel besmettingen ontmoedigen met extra publiekscampagnes en het aanspreken van luchtvaartmaatschappijen. Maar een verbod is gecompliceerd. “Je kunt niet in iemands hoofd kijken wat het reisdoel is”, zei ze volgens de NOS.

  Als ergens code oranje van kracht is mogen noodzakelijke reizen wel, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden. Ook zijn vrachtvluchten toegestaan. “Ik sta open voor het ontmoedigen van vakantievluchten, maar het is wel gecompliceerd”, aldus de minister van Infrastructuur en Waterstaat in een debat over coronaverspreiding en internationaal personenvervoer.

  Ze benadrukt ook dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van de reizigers is om naar een gebied met code oranje te vertrekken. In het debat vroegen meerdere politieke partijen de stuntprijzen naar coronagebieden hard aan te pakken.

  Ryanair biedt tickets aan voor vijf euro en geeft een tweede ticket gratis weg. De minister noemt de aanpak van Ryanair een “gotspe”, maar zegt dat de instrumenten beperkt zijn om dit aan te pakken. Het heeft volgens haar geen zin om topman Michael O’Leary op het matje te roepen. “Ik denk niet dat hij erg genegen is om te komen.” Wel gaat ze kijken of ze samen met haar Europese collega’s iets zou kunnen doen, bijvoorbeeld kijken of Ryanair zich schuldig maakt aan prijsdumping.

  Ryanair