NS wil veel snellere treinen naar Berlijn en Brussel. Marjan Rintel: …”We willen de luchtreiziger verleiden…”

  0
  597

  Treinreizigers kunnen vanaf 2024 een half uur sneller naar Berlijn en Brussel. Op beide trajecten gaan daarvoor nieuwe comfortabele treinen rijden, maakt de NS donderdag bekend. Zo moeten reizigers verleid worden om korte vluchten in te wisselen voor het spoor. Dit valt te lezen in diverse dagbladen. Wij citeren het Parool van 27 augustus: https://www.parool.nl/nederland/ns-maakt-treinen-naar-berlijn-en-brussel-veel-sneller-we-willen-luchtreiziger-verleiden.

  “Binnen de 700 kilometer is het te gek voor woorden dat mensen met het vliegtuig gaan in plaats van met de trein,” vertelt aanstaand NS-topvrouw Marjan Rintel (aanstaand president-directeur). Zulke korte vluchten dragen aan geen enkele milieudoelstelling bij, stelt ze vast.

  Om reizigers over te halen voortaan de trein te pakken, belooft Rintel de reisduur naar België en Duitsland flink te verkorten. Naar Berlijn is de geplande half uur tijdwinst een optelsom van het vervallen van een locomotiefwissel bij Bad Bentheim net over de grens en het overslaan van de stations Minden en Stendal. Nu bedraagt de reistijd vanaf Amsterdam nog zes uur en twintig minuten.

  Voor de nieuwe verbinding naar Brussel liggen verschillende varianten op tafel, waarbij de reistijd van bijna drie uur vanaf onze hoofdstad eveneens met mogelijk wel dertig minuten wordt ingekort. Het ligt voor de hand bij de nieuwe verbinding diverse stations in België niet meer aan te doen. De Spoorwegen hebben daarover bijna een deal met de Belgische collega’s.

  Daar blijft het niet bij: behalve snellere reistijden kunnen reizigers voortaan op de site van NS alle buitenlandse bestemmingen binnen 700 kilometer boeken. Maar ook voor steden als Barcelona moet dat mogelijk worden. “Het is heel gek dat dat zo lang niet kon.”