Nieuwe tankvliegtuigen aanwinst voor regio?

  0
  722

  Achterbanlid van BVM2 Mars van der Bruggen heeft een gastopinie aan het Eindhovens Dagblad aangeboden die op 14 augustus 2020 in verkorte vorm is geplaatst.
  De volledige versie is hieronder afgedrukt.

  Nieuwe tankvliegtuigen aanwinst voor regio? 

   Volgens de luchtmacht, bij monde van kolonel Van der Biezen, (E.D. 7 aug.) zou de komst van nieuwe Airbus tankvliegtuigen naar de vliegbasis Eindhoven een aanwinst zijn voor onze regio. Zowel economisch (werkgelegenheid) als qua overlastreductie (stiller). Het geeft klaarblijkelijk werk voor 250 nieuwe personeelsleden. Maar daarvan zullen er slechts minder dan één derde uit Nederland komen. De rest zijn militairen uit de overige aan het project deelnemende Europese NAVO landen.
  Volgens de heer Van der Biezen gaat dit ons een economische boost opleveren. Ongetwijfeld geven die extra militairen hier straks een deel van hun geld uit, maar zij zullen ook nog meer druk geven op de woningmarkt in Eindhoven en omgeving. En die is toch al zwaar overspannen door de sterke groei van onze eigen hightech industrie.

  En voor wat betreft de (geluids-)overlast: De nieuwe toestellen zijn, zoals wij inmiddels zelf hebben ervaren, inderdaad wat stiller dan de twee oude KDC-10’s die ze gaan vervangen, maar het worden er wel vijf (of zelfs zes!). In tegenstelling tot eerdere uitspraken, erkent Van der Biezen nu dan ook dat er met de komst van deze nieuwe toestellen wel méér gevlogen gaat worden. Dat betekent dus, iets minder extreme, maar wel veel vaker overlast voor de omwonenden van de vliegbasis. Zowel door de vliegbewegingen, waaronder ook veelvuldig trainingsrondjes boven onze regio, alsook door langdurig proefdraaien op de grond na onderhoud.

  Het is dus uiterst twijfelachtig of we in Brainport wel verheugd moeten zijn over dit soort werkgelegenheid met een dergelijke negatieve impact op onze woonomgeving. Van der Biezen ziet dit alles als een mijlpaal voor Eindhoven. Dan stelt zich wel de vraag of dit een positieve of een negatieve mijlpaal is. Voor de omwonenden van de vliegbasis weet ik het in ieder geval wel. 

  M. van der Bruggen 

  Wintelre 
  tankvliegtuig_A330 MRTT tankt F-35 bij_Artist impression