Niet meer voor een tientje naar Thessaloniki vliegen

  0
  984

  D66 en de Chistenunie willen dat Nederland, net als Oostenrijk, een ondergrens stelt aan de prijs van vliegtickets. Men denkt aan minstens €35 .
  Omdat D66 dit verhaal al op zijn site had staan en de CU (dd 17 juni 2020) nog niet, drukt BVM2 hier het verhaal van D66 af. de CU moet men er maar bij denken.


  Ryanair

  D66 wil dat luchtvaartmaatschappijen geen vliegtickets gaan dumpen onder de kostprijs. Door Corona is er veel minder vraag naar vliegtickets. Die mogen dan niet tegen dumpprijzen worden verkocht. Vliegtickets zouden dan minstens de optelsom van verplichte luchthavengelden, belastingen en andere heffingen op tickets kosten. In de praktijk kost een ticket dan minimaal rond de 35 euro.

  De minimumprijs voor vervuilende lawaaiige vliegtuigen ligt hoger.

  Jan Paternotte: “Iedereen snapt dat het eigenlijk niet uit kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen. Zeker nu met de coronacrisis liggen zulke dumpprijzen wel op de loer. Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans. In Oostenrijk is al een minimumprijs voor vliegtickets afgesproken. Het zou goed zijn als meer Europese landen dit doen.”

  Eerlijke prijs in plaats van perverse prikkel

  In de huidige Europese slotverordening staat de perverse prikkel dat luchtvaartmaatschappijen hun rechten om te starten en landen op bepaalde tijdstippen (slots) kunnen verliezen. Zij moeten 80% van de slots die ze toebedeeld hebben gekregen volvliegen in een jaar. Door de coronacrisis worden er nu veel minder tickets verkocht. De kans is daardoor groot dat luchtvaartmaatschappijen gaan stunten met ticketprijzen om deze start- en landingsrechten maar te behouden. En alhoewel deze slotverordening nu tijdelijk is aangepast, is de verwachting dat deze daarna wel weer zal gelden. Daarom moet er een minimumprijs worden ingesteld, zodat dat de bodem is van de eerlijke ticketprijs.

  Zie ook https://bvm2.nl/ticketbelasting-op-uitgaande-vluchten-in-zwitserland/