Minister Van Nieuwenhuizen op ramkoers met uitspraken over extra groei Schiphol

  0
  899
  Ryanair

  Reactie namens Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Greenpeace op het bericht in de Volkskrant: ‘Van Nieuwenhuizen: Schiphol zal doorgroeien’.

  19 februari 2019

  “VVD-minister Van Nieuwenhuizen ligt met haar uitspraken over extra Schipholgroei op ramkoers met omwonenden, gemeentes, het klimaat en tweederde van Nederland die tegen luchtvaartgroei is.

  Schiphol heeft zich afgelopen jaren laten vollopen met goedkope vluchten. Extra vluchten zijn voor Nederland totaal niet nodig. De minister laat zich leiden door ouderwetse ideeën over de hubfunctie van Schiphol.”

  De milieu-organisaties verwachten eerst een debat over de luchtvaartnota voordat er überhaupt over individuele vliegvelden wordt gesproken. Ze roepen coalitiepartijen op om de minister ter verantwoording te roepen. “Spreekt de minister hier als spreekbuis van de industrie of als vertegenwoordiger van heel Nederland? Als Nederland haar klimaatbeloftes aan de volgende generaties serieus neemt, dan moet Schiphol eerder krimpen, dan groeien.”

  Toegevoegd commentaar door Bernard Gerard: dat “… heeft zich de afgelopen jaren laten vollopen met goedkope vluchten.” geldt net zo goed voor Eindhoven Airport. Beide luchthavens hebben er veel subsidiegeld tegen aan gegooid om de groei van het aantal bestemmingen geforceerd te laten stijgen.

  Zie blz 13 EhvA rates and conditions_1 april 2016 , welk Incentive Programma een jaar later verdwenen was (alleen was men nog vergeten om de inhoudsopgave aan te passen).