Last onder dwangsom voor Transavia vanwege nachtlandingen op Rotterdamse luchthaven

  0
  75

  De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op zijn website ene persbericht gezet, dat gaat over het vliegveld van Rotterdam, maar dat ook interessant is voor het vliegveld van Eindhoven omdat daar een vergelijkbare nachtsluiting speelt. Verschil is wel dat Eindhoven een militaire basis is. Misschienmoet de militaire inspectie ees op studiereis gaan.
  Toch maar afgedrukt. Zie https://www.ilent.nl/actueel/nieuws/2023/12/13/last-onder-dwangsom-voor-transavia-vanwege-nachtlandingen-op-rotterdamse-luchthaven


  Last onder dwangsom voor Transavia vanwege nachtlandingen op Rotterdamse luchthaven

  Nieuwsbericht | 13-12-2023 | 10:00

  De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een last onder dwangsom (LOD) opgelegd aan Transavia. De luchtvaartmaatschappij is meerdere keren zonder geldige reden na middernacht geland op luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Bij een volgende overtreding die de ILT constateert, verbeurt Transavia een dwangsom van € 50.000 tot een maximum van € 250.000.

  De hoogte van dit bedrag is gerelateerd aan de kosten die een luchtvaartmaatschappij bespaart bij een dergelijke landing. De last onder dwangsom wordt opgelegd om herhaling in de toekomst te voorkomen.

  In mei, juni en augustus 2023 zijn enkele toestellen van Transavia zonder geldige reden na middernacht op de Rotterdamse luchthaven geland. Deze overtredingen zijn de reden dat de ILT nu een dwangsom oplegt aan de luchtvaartmaatschappij.

  Beperken hinder omwonenden

  Om geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, is in de Omzettingsregeling Rotterdam The Hague Airport vastgelegd dat het gebruik van de luchthaven door de grote commerciële luchtvaart niet is toegestaan tussen 23.00 en 7.00 uur. Uitzonderingen hierop zijn landingen na middernacht vanwege een technische storing, extreme weersomstandigheden of een onverwachte vertraging veroorzaakt door de luchtverkeersleiding.

  Toezicht ILT

  Van de luchthaven ontvangt de ILT periodiek een rapportage. De ILT controleert alle vluchten die in de nachtperiode (23.00 – 07.00 uur) plaatsvinden en onderzoekt deze waar nodig. Dat laatste geldt in ieder geval voor landingen door de grote commerciële luchtvaart tussen 00.00 uur en 01.00 uur. De ILT vraagt informatie op over de reden van de late landingen en bekijkt of deze valt onder de uitzonderingen om in de nachtperiode te mogen landen.