Frits Philips, Ten Napel en het vliegveld

  0
  457

  Stond er in het Eindhovens Dagblad van 05 jan 2024 een stukje van journalist Chris Ottens over sportcommentator Evert ten Napel, die op zowat zijn tachtigste weer oefenduela van PSV gata verslaan op de radio.
  Zie https://www.ed.nl/psv/bijzondere-commentator-bij-oefenwedstrijden-van-psv-in-spanje-ik-vind-het-toch-wel-weer-heel-spannend~a6bf0bbc/

  Nu gaat ons als BVM2 dit onderwerp niet aan, al wensen we meneer Ten Napel veel succes met zijn nieuwe hobby.
  Maar in een terugblik op zijn rijke journalistieke leven een verhaal over Frits Philips en ‘zijn’ vliegveld dat we u niet willen onthouden.

  Overigens heeft de Philips Vliegdienst ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Philips_Vliegdienst en https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/3/airports/historische-tijdslijn-philips-op-eindhoven-airport ) zich in het geheel niet verzet tegen de overname van het (toen nog) Eindhovense vliegveld door Schiphol. Men was blij van de verantwoordelijkheid, en het bijpassende geld, af te zijn.


  ERMELO/EINDHOVEN – Evert ten Napel (79) nam in 2021 afscheid als sportcommentator. En nam zich voor om nooit meer naar een voetbalstadion te gaan. Dat is mislukt, net als zijn afscheid trouwens: zondag is hij voor deze krant commentator bij de oefenwedstrijden van PSV in Spanje. Dat levert enige zenuwen én mooie verhalen op.

  Die ene vliegreis met de spelers en staf van PSV staat voorgoed in het geheugen van Evert ten Napel gegrift. De ploeg van trainer Guus Hiddink verloor ’s middags – in het stadion was geen verlichting – nog met 1–0 van Steaua Boekarest en vloog diezelfde avond in 1989 terug naar Nederland. Althans, dat was de bedoeling: de piloot hoorde van de luchtverkeersleiding in Eindhoven dat het vliegveld vanaf 22.00 uur gesloten zou zijn, PSV moest maar naar Brussel uitwijken.

  Tot groot afgrijzen van Philips-topman Frits Philips. Ten Napel grijnst, niet voor het laatst deze middag. ,,Toen meneer Frits dat hoorde, liep hij de cockpit in en riep: ‘Nondeju! Het is mijn vliegveld, jullie blijven open totdat wij geland zijn.’ De Philips Vliegdienst bepaalde wat er in Eindhoven gebeurde, uiteindelijk zijn we daar ook gewoon geland. Dat kan je je nu toch niet meer voorstellen? Ik zie het hem nog zeggen: ‘Nondeju!’”, lacht Ten Napel.