Het Eindhovens Dagblad van 15 november 2023 besteedde onder de kop “Taxiën met een vliegtuig? Dan moet er één motor uit” aandacht aan de giftigheid van de uitlaatgassen van vliegtuigen ( www.ed.nl/eindhoven/eindhoven-airport-stoot-volgens-tno-enorme-hoeveelheden-kankerverwekkende-stoffen-uit-luchthaven-vraagt-piloten-vaker-een-motor-uit-te-zetten~ae0a39d7/ ).
Het is goed dat dit gebeurt, maar het is ook een beetje typisch dat het nu gebeurt want het is geen nieuws. Het ED baseert zich op een TNO-rapport dat al maanden geleden verschenen is.
En ook al maanden geleden op deze site besproken is, zie Zeer Zorgwekkende Stoffen uit vliegtuigmotoren en daarna aanvullend Kankerkans door formaldehyde nog hoger ingeschat – relevantie voor vliegvelden . Dus wie toen de reactie van BVM2 gemist heeft, kan die nu alsnog inzien naar aanleiding van het Eindhovens Dagblad-artikel.
Sommige giftige stoffen zijn inherent aan het verbrandingsproces en komen daarom ook vrij op de A2/N2 die langs het vliegveld loopt. Maar auto’s hebben een nabehandeling van hun uitlaatgassen en vliegtuigen niet.
Bovendien rijden auto’s op de grond en daarom is de verspreiding van hun uitlaatgassen grofweg beperkt tot een zone langs de snelweg. De maatregelen die directeur Hellemons noemt in het artikel, betreffen vliegtuigmanoeuvres die zich op de grond afspelen (taxiën en warmdraaien). Het loont soms om daar wat aan te doen, maar het is niet het hoofdprobleem. Bovendien is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk in hoeverre taxiën op één motor werkt.
Van het verspreidingspatroon van uitlaatgassen van opstijgende en dalende vliegtuigen is veel minder bekend.
Sommige giftige stoffen ontstaan niet of in mindere mate bij het verbranden van synthetische kerosine, omdat daar geen zwavel inzit en omdat er minder van benzeen afgeleide brandstofcomponenten inzitten. Klimaat en minder vuile lucht gaan hier hand in hand.
Maar de beste oplossing is om sowieso minder brandstof te verstoken.
