Eindhoven Airport zal klimaatverplichtingen niet halen

    0
    130

    Er liggen enkele intentie-uitspraken over de hoeveelheid broeikasgassen die Eindhoven Airport jaarlijks in 2030 en verder mag uitstoten.
    In 2019 verkocht Eindhoven Airport 140 miljoen liter benzine, wat goed is voor 4,6PJ energie en voor 0,33Megaton CO2 .

    • Het advies-Van Geel (2019) wil dat Eindhoven Airport in 2030 minstens 14% en liefst 20% Sustainable Aviation Fuel (SAF)  bijmengt. Gezien de mogelijkheden betreft dat op dit moment nog voornamelijk biokerosine. Goede biokerosine bespaart rond de 80% CO2 , dus Van Geel betekent 11% tot 16% minder CO2 . ( https://bvm2.nl/samenvatting-eindrapport-proefcasus-eindhoven-airport/ )
    • In reactie op een aanschrijving door Milieudefensie in de regio, vanwege dat Eindhoven Airport een dochteronderneming van Schiphol is, ambieerde de directeur 50% bijmenging in 2030 (waaraan enkele voorwaarden gekoppeld waren). Dat zou goed zijn voor ca 40% minder CO2 . Daarnaast voerde de directeur 7 a 8% besparing op vanwege 60% vlootvernieuwing, en een niet genoemd bedrag vanwege de Single European Sky. Als dat allemaal zou lukken, zou EhvA aan de 45% reductie-eis van Milieudefensie voldoen ( https://bvm2.nl/eindhoven-airport-reageert-op-duurzaamheidsaanschrijving-milieudefensie-en-hoe-schiphol-daarin-staat/ )
    • Op 07 november 2023 publiceerde Eindhoven Airport zijn ‘commitment Versnelde verduurzaming richting 2030’. Wat betreft het klimaat ambieerde de directeur 30% minder CO2 uitstoot in 2030, te bereiken door meer dan 20% bijmenging, dezelfde vlootvernieuwingseffecten en hetzelfde, ongespecificeerde, Single Europeaan Sky-effect. Om een grotere bijmenging te bereiken, stelde het vliegveld uit eigen middelen subsidie beschikbaar (in 2024 een half miljoen €).
      BVM2 vond dit commitment een stap vooruit, maar een staop die niet groot genoeg was en veel onzekerheden kende. (https://bvm2.nl/versnelde-verduurzaming-eindhoven-airport-is-een-stap-vooruit-maar-die-stap-is-niet-groot-genoeg-en-kent-veel-onzekerheden/ )

    Uit het ‘Commitment Versnelde verduurzaming richting 2030 van Eindhoven Airport

    De realiteit blijkt een stuk weerbarstiger. Dat kwam aan de orde in de Werkgroep Klimaat van het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) van 30 jan 2025.
    De bedoelingen van het vliegveld zijn goed, maar er kan niet worden voldaan aan de voorwaarden onder die bedoelingen.

    Eindhoven Airport opereert grofweg op de Europese schaal. Daarom zijn de feiten en regels van de EU doorslaggevend. Dat betreft de RED-richtlijn en ReFuelEU  Aviation. Zie o.a. https://transport.ec.europa.eu/transport-modes/air/environment/refueleu-aviation_en . Daar zijn ook inhoudelijke eisen aan de samenstelling te vinden, zoals bijvoorbeeld geen palmolie en soja, en slechts sporen kerosine uit andere voedselgewassen.

    In 2025 was 2% van de in de EU getankte kerosine ‘Sustainable’ (SAF). Dat is het minimumpercentage dat ReFuelEU Aviation vanaf 2025 verplicht stelt.
    De woordvoerder van het vliegveld stelde dat dat meteen ook met maximumpercentage was dat een luchthaven dwingend mocht opleggen. Het is moeilijk te achterhalen waar die bewering vandaan komt. ReFuelEU Aviation kent geen maximumpercentages, maar het kan zijn dat er ergens een soort anti-hamsterbepaling ligt die voorkomt dat vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen de schaarse SAF voor elkaar neus wegpikken. Die 2% zou feitelijk fysiek beschikbaar zijn, aldus de woordvoerder.
    Wat volgens de woordvoerder wel mocht, was op vrijwillige basis. Daartoe diende de subsidie. Het aanbod was dat in 2024 en 2025 de helft van de kosten boven de 2% door de subsidie afgedekt zou worden.
    Er heeft zich geen enkele luchtvaartmaatschappij gemeld voor deze subsidie.

    Uit ReFuelEU Aviation

    Refuel EU Aviation schrijft voor dat vanaf 2030  kerosine 6% SAF moet bevatten, dat dat percentage oploopt naar 20% in 2035, en dat vanaf 2030 een oplopend deelpercentage uit CO2 uit lucht of pijp en waterstof moe bestaan.

    Even aannemend dat die 6% bijmenging daadwerkelijk beschikbaar is, aannemende dat dat ca 5% CO2 bespaart (biokerosine), aannemende dat de vlootvernieuwing in 2030 inderdaad rond de 60% zit (zou kunnen), aannemende dat daar 7 a 8% CO2 – reductie bijhoort en aannemende dat de Single European Sky er dan nog niet is: dan zou de totale CO2 – reductie in 2030 ongeveer 12% a 13% zijn.

    Dat zit onder Van Geel (die zit op ca 11% a 18% reductie op basis van alleen SAF-bijmenging en zonder vlootvernieuwingseffecten op het klimaat).
    Het zit nog verder onder de eigen ambities van de luchthaven zelf.
    Men moet dit onderwerp in de komende evaluatie goed meenemen.


    BVM2 vindt niet voor  niets dat het aantal fossiele vliegbewegingen terug moet naar 25000 a 30000.

    Het Eindhovense SAF-verhaal is onderdeel van een SAF-verhaal op Europees en mondiaal niveau. Wie interesse heeft in het grotere geheel, kan gaan kijken op https://www.bjmgerard.nl/saf-er-kan-best-wel-wat-maar-er-gebeurt-weinig/ .