Duurzaam op vakantie betekent nog altijd vooral niet vliegen

  0
  1857

  Onder deze kop publiceerde Trouw op 27 juni 2017 een analyse van de pretenties van TUI.
  Het artikel is op Internet te vinden op www.trouw.nl/groen/duurzaam-op-vakantie-betekent-nog-altijd-vooral-niet-vliegen .


  Tui wil de duurzaamste reisorganisatie ter wereld worden en daarom moet de uitstoot van de luchtvaarttak in 2020 10% minder zijn dan in 2015 . Plus nog zo het een en ander aan goede bedoelingen. Maar 80% van de CO2-uitstoot van TUI gaat op aan vliegen, dus die rest hangt er een beetje bij.

  Mensen die het weten kunnen (zoals Eke Eijgelaar van de NHTV) zeggen dat TUI inderdaad meer doet dan bijna wie dan ook in de sector en meer ook dan de ICAO, maar dat het niet genoeg is en niet genoeg kan zijn. TUI heeft bijvoorbeeld een nieuwe vloot die al 20% zuiniger is dan de vorige. Maar als het vliegen explosief groeit, is die besparing al snel weer opgesoupeerd. En niet iedereen die bij TUI boekt, vliegt met TUI.
  Eijgelaar kiest zijn vakantiebestemmingen op duurzaamheid en heeft in tien jaar nog maar twee keer gevlogen.


  —–

  Voor omwonenden van Eindhoven Airport is het van belang te noteren dat het dus al routinematig mogelijk is vliegtuigen te laten vliegen die 20% zuiniger zijn en die dus, behalve 20% minder CO2, ook 20% minder ultrafijn stof te produceren (want bij de gangbare kerosinesamenstelling is de ultrafijn stof productie evenredig met de gebruikte hoeveelheid kerosine).

  Zou op vliegveld Eindhoven moeten gaan gelden: alleen nog maar de zuinigste vliegtuigen. Dat dient zowel klimaat als luchtkwaliteit.