Directiepraat Transavia

  0
  232

  Directeur De Nooijer van Transavia kreeg een volle pagina van het Eindhovens Dagblad van 19 september 2023 om zijn nood te klagen over de voorgenomen, bescheiden, krimp van Schiphol. Alleen de elite kam zo nog vliegen, aldus De Nooijer.
  Het artikel is te vinden op https://www.ed.nl/economie/transavia-verhoogt-prijzen-door-krimp-schiphol-vliegen-wordt-straks-voor-de-elite~a6f57408/ en, als dat niet lukt, hier–>

  BVM2-bestuurslid Willemieke Arts vond dat De Nooijer het veel te bont maakte, en schreef onderstaande ingezonden brief naar het Eindhovens Dagblad. T/m 26 sept 2023 is die niet geplaatst. Nu dus hier.


  Directiepraat Transavia

  Ik herinner me nog dat Rhodos in brand stond, en dat het Transavia van meneer De Nooijer gewoon toeristen het eiland bleef inpompen. Konden die naar de vuurzee gaan kijken die de klimaatcrisis hielp veroorzaken, mede door toedoen van Transavia dat die klimaatcrisis hielp veroorzaken.

  Zelden zie je dat zo onbeschaamd het algemeen belang wordt opgeofferd aan een bedrijfsbelang, in dit geval van Transavia. En, meneer de Nooijer, meestal is het niet de elite die het hardst getroffen wordt door natuurrampen.

  Onze aarde is op  allerlei manieren eindig. En als dat de prijs van de tickets opdrijft, dan moet dat maar. Transavia zou iets aan zijn gemoedsrust kunnen doen door een progressieve ticketprijs te gaan hanteren: kaartjes worden duurder naarmate men meer vliegt. Milieudefensie en daarna de SP hebben dat voorgesteld.

  Misschien moet meneer De Nooijer, en moet het beperkte deel van de bevolking dat vaker dan normaal vliegt, zich eens gaan realiseren dat niet alles meer kan. De vraag is niet heilig en het antwoord kan ‘Nee’ zijn.

  En dan toch nog even over het geluid. De helft minder geluid is 3dB. Een vliegtuig gaat zo’n 30 jaar mee, en je moet die geluidswinst dus uitgesmeerd denken over die periode en over de hele vloot. Ik garandeer dat geluidswinst bij omwonenden dan per jaar erg klein is, zeker als er meer vliegtuigen komen en als die steeds zwaarder worden.

  Willemieke Arts
  Lid BVM2