Cem Laçin (SP): ‘Ryanairs’ weren via vestigingseisen

  0
  564
  Cem Lacin in gesprek met vliegend personeel )foto SP)

  DEN HAAG – Door het stellen van bepaalde vestigingseisen moet Nederland luchtvaartmaatschappijen kunnen weren die een loopje nemen met minimumloon en arbeidsvoorwaarden. Dat stelt Tweede Kamerlid Cem Laçin van de SP in Luchtvaartnieuws Magazine. “De onnodige vluchten die niets toevoegen aan onze economie, daar moet je van af.”

  Volgens Laçin moet Nederland goed kijken naar wat voor een luchtvaart het eigenlijk wil, juist nu de coronacrisis de sector zo hard raakt. “Waarom zouden wij een Ryanair, die alle regels aan zijn laars lapt, willen faciliteren op Schiphol?”, zegt hij. “Luchtvaartmaatschappijen die hun verdienmodel halen uit het uitbuiten van werknemers en het negeren van wetten en regels hoeven wat ons betreft niet naar Nederland te komen.”

  Het SP-kamerlid, die zich niet herkiesbaar heeft gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, wil af van wat hij noemt “onnodige vluchten”.  “Willen we al die overstappers die eigenlijk niets toevoegen aan onze economie? Of moeten we eindelijk eens echt aan selectiviteitsbeleid gaan doen, zoals afgesproken in 2008? Vluchten die echt wat toevoegen, waaronder ook luchtvracht, moet je koesteren. De onnodige vluchten die niets toevoegen aan onze economie, daar moet je van af.”

  Het beeld van Schiphol als belangrijke motor van de Nederlandse economie is volgens Laçin achterhaald. “Dat neemt niet weg dat er veel mensen werken en het voor veel bedrijvigheid zorgt. Alleen, als je kijkt wat Schiphol toevoegt aan onze economie, dan is dat vrij beperkt. Het is tijd dat we afstappen van de gedachte ‘de luchtvaart moet groeien anders kost het banen’.”

  Het SP-kamerlid stelt dat de luchthaven in de afgelopen jaren “ongebreideld” is gegroeid, maar dat het aantal banen als gevolg van marktwerking in veel mindere mate is meegegroeid. Daarnaast is volgens de voormalige vakbondsman van de FNV de kwaliteit van de banen verslechterd. “Steeds meer mensen hebben een flexcontract, en door de ‘race naar beneden’ zijn cao’s achteruit gegaan. Steeds meer banen worden uitbesteed. Dat is een gevolg van de marktwerking.”

  (Dit artikel is overgenomen uit Luchtvaartnieuws van 13 oktober 2020en is van Niek Vernooij)