BVM2 en het militaire vliegen

  0
  253

  In het Eindhovens Dagblad van 26 oktober 2023 is van de auteurs Dankers, van der Kruk en Van den Berg een lezersinbreng gepubliceerd onder de titel ‘Bewoners: weg met laagvliegers’. De oorspronkelijke tekst is te vinden op https://www.ed.nl/opinie/bewoners-uit-eindhoven-en-veldhoven-maken-zich-zorgen-weg-met-die-laagvliegers-boven-onze-huizen~a551ff32/ en hieronder:

  Het Eindhovens Dagblad heeft de tekst niet geplaatst.

  C-130 Hercules

  In het artikel wordt BVM2 genoemd als instantie ‘die niets doet’.
  Dit is lichtelijk onwaar. BVM2 heeft ervoor gekozen om de komende Knegselbijeenkomst dd 18 november 2023 over het militaire vliegen te laten gaan. Calamiteiten daargelaten, spreekt de basiscommandant.
  Twee van de drie auteurs van de inbreng in het Eindhovens Dagblad zijn overigens voor de vormgeving van deze Knegselbijeenkomst benaderd. Ze wisten dus van het BVM2-voornemen af.

  BVM2 heeft een eigen lezersinbreng aan het Eindhovens Dagblad aangeboden. Deze staat hieronder afgedrukt.

  Circuitvliegen van een Hercules en een helicopter op 02 sept 2020

  In het Eindhovens Dagblad van 25 oktober 2023 benoemen Van den Berg, Dankers en Van der Kruk hun zorgen over laagvliegende C130’s (Herculesvliegtuigen). In dit verband noemen zij o.a. BVM2 als instantie die daar niets aan doet.

  BVM2 houdt zich inderdaad vooral bezig met het civiele vliegen. Daar zijn redenen voor. Het gaat om zeer veel meer vliegtuigen, en dus om zeer veel meer geluid, luchtvervuiling, klimaatschade en ruimteclaims in de omgeving. Bovendien zijn de mogelijkheden om het beleid te beïnvloeden (ook juridisch) bij het civiele vliegen groter dan bij het militaire vliegen.

  De militaire functie van Vliegbasis Eindhoven is democratisch vastgesteld. BVM2 stelt deze functie niet ter discussie.
  Tot enkele jaren geleden vlogen militaire toestellen voor hun ramp-, hulp- of transportmissies als regel langs logische vliegroutes van A naar B. Deze praktijk leidde tot weinig tegenstand. BVM2 ervaart begrip bij de bevolking voor deze Defensievluchten. Er was weinig reden voor BVM2 om hier iets te willen, behalve misschien een modernisering van de Defensievloot (schoner en stiller).

  BVM2 kan zich echter voorstellen dat bij sommige mensen de indruk is ontstaan dat, vooral de laatste jaren, het aantal onlogische  vliegroutes toeneemt, bijvoorbeeld door rondjes draaiende nieuwe tankvliegtuigen of de Tactical Approach-manoevres met C130’s. Men kan zich voorstellen dat in de beleving van die mensen het luchtruim boven Vliegbasis Eindhoven trekjes gekregen heeft van een militair oefenterrein.

  Tot nu toe heeft BVM2 zich onthouden van stellige uitspraken over dit onderwerp. BVM2 wil eerst het verhaal van Defensie horen.
  Daarom heeft BVM2 de komende bijeenkomst in de traditionele Knegselreeks gereserveerd voor het militair vliegen. Calamiteiten daargelaten, spreekt daar onder andere de basiscommandant.
  Die Knegselbijeenkomst vindt plaats op zaterdag 18 november, om 11.00 uur, in zaal De Leenhoef in Knegsel. De sessie is voor iedereen vrij toegankelijk.

  Wim Scheffers, voorzitter BVM2
  Bernard Gerard, secretaris BVM2