Airbus 321 Neo in de lucht stiller, maar aan de grond niet

  0
  236

  Dit is een ingezonden brief van Kees Dankers uit Wintelre. Hij woont vlakbij het vliegveld.

  Op 1 december jl. was ik als direct aanwonende van de luchthaven Eindhoven gastvrij uitgenodigd om, tezamen met de leden van het LEO, een Airbus 321 Neo van Wizzair te bezichtigen.
  Hierbij werd door mensen van Wizzair en van Eindhoven Airport de nodige deskundige toelichting gegeven en werden vragen beantwoord over dit nieuwe vliegtuigtype dat in basis stiller is. Althans tijdens de vlucht. Want ongelukkigerwijs produceert dit type toestel tijdens het taxiën en warmdraaien juist meer geluid dan zijn voorganger en dan ook nog eens van een hogere toon, waarmee het dan storender is voor direct aanwonenden. Tijdens de bezichtiging zijn hierover door enkele aanwezigen dan ook kritische vragen gesteld. Er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar dit verschijnsel en ook is (klaarblijkelijk) de fabrikant hierover benaderd. Maar helaas is er voor dit probleem nog geen zicht op een échte oplossing. Aangezien o.a. dit nieuwe vliegtuigtype wordt geacht een substantiële bijdrage te gaan leveren aan de voor 2030 toegezegde 30% geluidsreductie, worden door dit verschijnsel de direct aanwonenden daarbij dus al direct op achterstand gezet. Terwijl toch nergens is gesteld dat zij zouden zijn uitgezonderd van die afgesproken geluidsreductie.
  Wat verder jammer is, is dat er in het bezoekverslag op de site van ”Samen-op-de-Hoogte” alleen maar de positieve zaken worden genoemd en er zelfs geen korte melding wordt gemaakt over dit negatieve bijverschijnsel van dit type vliegtuig. Voor de volledigheid en de objectiviteit was dat toch zeker op zijn plaats geweest.